Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Joseph Roth németül

 

Joseph Roth (1894-1939) osztrák újságíró, író.

 

joseph_roth_die_kapuzinDie_Kapuzinergruft

E-könyv (EPUB)

Könnyített német

A Kapuzinergruft, vagy Kaisergruft azaz császári kripta 1633 óta a Habsburg-család temetkezési helye Bécsben.

A regény a Habsburg birodalom bukását és a nemzeti szocializmus megjelenését írja le. A főhős, Franz Ferdinand Trotta, a Monarchia hadseregének fiatal tisztje egyes szám első személyben meséli el életét az első világháborút megelőző években, a háború alatt, majd a Monarchia utáni Ausztriában, amely az "Anschluss" után elveszíti függetlenségét.

A Kapuzinergruft c. regény 1938-ban jelent meg Hollandiában. Az utolsó fejezetet 1938. április 23-án tették közzé a Das Neue Tage-Buch száműzött folyóiratban, a "Fekete péntek" cím alatt. Az 1938-as első számot 3000 példányban nyomtatták ki. A kiadás mintegy felét 1940 májusában Hollandia megszállása előtt elásták, és a második világháború vége után folytatták a könyv eladását.

 

J.Roth - Die Flucht ohne EndeDie Flucht ohne Ende

E-könyv (Kindle)

Hangoskönyv (Audible)

Az első világháborúban orosz fogságba esett osztrák tiszt 1919-ben megszökik Szibériából. Menyasszonya fényképével a zsebében lengyel barátja segítségével útnak indul, de Ukrajnában belekeveredik a polgárháborúba, ahol a vörösök oldalán harcolva beleszeret bolsevik parancsnoknőjébe, akivel együtt Moszkvába kerül. Nem akar belépni a pártba, inkább Bakuba megy, ahol feleségül vesz egy grúz nőt, akit végül otthagy és hazatér Bécsbe. Minden megváltozott, menyasszonya férjhez ment és Párizsba költözött, munkát nem talál. Először bátyjához megy Németországba, majd Párizsba, ahol találkozik jóindulatú emberekkel, de nem igazán fogadják be, mert érzik, hogy nincstelen. Barátja leveléből megtudja, hogy felesége várja vissza Oroszországba. Nem tudja mit csináljon.

 

J.Roth - Saemtliche Werke.jpgSämtliche Werke von Joseph Roth

E-könyv (EPUB,MOBI)

DAS SPINNENNETZ
HOTEL SAVOY
DIE REBELLION
DER BLINDE SPIEGEL
DIE FLUCHT OHNE ENDE
ZIPPER UND SEIN VATER
RECHTS UND LINKS
DER STUMME PROPHET
HIOB
RADETZKYMARSCH
TARABAS
DIE HUNDERT TAGE
BEICHTE EINES MÖRDERS, ERZÄHLT IN EINER NACHT
DAS FALSCHE GEWICHT. 
DIE GESCHICHTE EINES EICHMEISTERS
DIE KAPUZINERGRUFT
DIE GESCHICHTE VON DER 1002. NACHT
 

 

Hozzászólás

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.