Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jonathan Franzen magyarul

 

Jonathan Franzen (1959-) amerikai író. Az Illinoisi Western Springsben született harmadik gyermekként. Apja építőmérnök volt, anyja háziasszony. 1965-ben a család St. Louis külvárosába költözött. 1977-től a Swarthmore Főiskolán tanult germanisztikát, ahol 1981-ben kitüntetéssel végzett. 2005-ben a főiskola tiszteletbeli doktori fokozatot adott neki. A diploma megszerzése után német egyetemeken tanult a Fulbright program keretében. Regényei sokrétűen elemzik a társadalmi jelenségeket és az emberi kapcsolatokat. A Time Magazin a 21. század Tolsztojának nevezte.

Olvasd Jonathan Franzen könyveit angolul, németül és oroszul is!

 

Jonathan Franzen - TisztaságTisztaság

E-könyv (EPUB,MOBI)

Pip Tyler 23 éves, soha nem látta apját, munkája időpocsékolás, a jövő pedig homályos. Még a valódi neve, Purity - tisztaság - is kegyetlen gúnyolódásnak tűnik számára. Tisztátlannak és törékenynek érzi magát és elhatározza, hogy felkutatja apját. Dél-Amerikába megy, hogy csatlakozzon egy földalatti szervezethez, ahol internetes újságíróként dolgozva reméli, hogy sikerül apja nyomára bukkannia. A regény cselekménye az USA-tól Bolíviáig és a berlini fal leomlása előtti Kelet-Németországig ágazik szét, egyre több rejtélyt fed fel a családjáról, míg végre minden a helyére kerül.

 

 

 

Jonathan Franzen - DiszkomfortzónaDiszkomfortzóna

E-könyv (EPUB,MOBI)

Életrajzi regény. Egyrészt megismerhetjük az amerikai kisvárosi gyerekek, kamaszok életét a hetvenes években. Érdekes hasonlóságokat és különbségeket fedezhetünk fel a középeurópaihoz képest. Másrészt az író nagyon ügyesen érzékelteti saját belső világát, gyerekkori, kamaszkori és felnőttkori konfliktusait szüleivel, a lányokkal, feleségével, amelyből kiderül, hogy az ő személyisége mennyiben különleges és hogy változott az évek során. Beavat azokba a szenvedélyeibe, amelyek meghatározták élete egyes szakaszait: a gyereksorozatok virtuális világa, a kamaszkori zenék, a német nyelv és irodalom, a környezettudatosság és a madárvilág megfigyelése.

 

 

Javítások

Egy amerikai anya legfőbb vágya, hogy a család együtt töltsön egy karácsony estét, ahogy az a régi szép időkben volt. De sajnos minden megváltozott: férjén egyre jobban elhatalmasodik a parkinson kór, három felnőtt gyereke pedig annyira el van foglalva saját életével, hogy nemigen fér bele idejükbe egy ilyen kívánság, de a maguk módján szeretik anyjukat ezért nemet mondani sem akarnak. Érdekes és elgondolkodtató regény a mai ember törekvéseiről, a családról és az emberi kapcsolatokról.

 

Szabadság

A regény hősei, Patty és Walter demokratikusak, képzettek, gondoskodnak a környezetről és mentesek az előítéletektől; tökéletes családjuk van. A jó szándék azonban nem védi meg őket a családi és a társadalmi kapcsolatok problémáitól. Szeptember 11, az iraki invázió, a transznacionális vállalatok növekedése és a 2008-as pénzügyi válság az ő életükre is hatással van. A regény a valódi szabadság elérhetetlenségéről szól és arról, hogy gyakran a legfontosabbat áldozzuk fel a szabadság illúziójáért.

 

Olvasd Jonathan Franzen könyveit angolul, németül és oroszul is!

 
 

Hozzászólás

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.