Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ludmila Ulickaja magyarul

 

Olvasd Ulickaja könyveit oroszul, angolul és németül is!

Ludmila Ulickaja (1943-) orosz írónő, Moszkvában él. A Lomonoszov egyetem biológia szakán szerzett diplomát. Genetikusként kezdett dolgozni, de hamarosan szabadúszóként különféle irodalmi és színházi tevékenységeket végzett. Első novelláját ötvenéves korában Franciaországban publikálták, Oroszországban először a Médea és gyermekei c. regénye jelent meg. Azóta sok elismerésben volt része hazájában és külföldön, így Magyarországon is.

 

L.Ulickaja - Médea és gyermekeiMédea és gyermekei

E-könyv (EPUB,MOBI)

Médea krimi házában időről időre felbukkannak a nagy család tagjai. A nyári kalandok, szerelmek, válások, veszekedések kapcsán emberi közelségbe kerülünk az egymástól igencsak különböző családtagokkal. 

 

 

 

 

 

L.Ulickaja - Daniel Stein, tolmács Daniel Stein, tolmács

E-könyv (EPUB,MOBI)

Daniel Stein zsidóként szervezte a menekülést egy belorussziai város gettójából. Tolmácsolt a Gestapónak, a partizánoknak és az NKVD alkalmazottainak. Lebukása után egy kolostorban bujdokolva menekült meg a biztos haláltól.  Áttért a keresztény hitre és Izraelbe ment, ahol szerzetesként a korai kereszténységre épülő templomot alapított.

 

 

 

L.Ulickaja - Jákob lajtorjájaJákob lajtorjája

E-könyv (EPUB,MOBI)

A regényt az írónő nagyszüleinek levelezése ihlette. A cselekmény két időzónában váltakozva végig kíséri a 21. század történelmét. Az 1917-es forradalom után Jakob és Maruszja kis családjukkal Moszkvába költöznek. Míg Maruszja bízik az új kormányban, Jakob hamarosan felismeri a problémákat. Sztálin alatt Szibériába száműzik. Felesége elválik, a fia is elfordul tőle. A másik szálon az unoka, Nóra, aki gyerekkorában csak egyszer látta nagyapját, mozgalmas életet él, színházi díszlettervező, külön élő tudós férj, grúz barát, nehezen kezelhető gyerek, akit vissza kell hoznia Amerikából.

 

 


Ulickaja - ImágóImágó

E-könyv (EPUB,MOBI)

A regény három barátról szól, akik a Szovjetunióban szembe kerülnek a rendszerrel. Ilja, a fotós, szabadidejében tilos irodalmat sokszorosít és terjeszt. Amikor évekkel később kiderül, hogy a KGB-nél dolgozott, menekülnie kell. Misa zsidó, és fiatalkorában verseket írt. Mivel a szamizdat közelében van, elítélik és táborba kerül. Szanja barátja távollétében gondoskodik Misa feleségéről és kislányáról. De Misa halála után semmi sem tartja őt a Szovjetunióban.

 

 

 

L.Ulickaja - Kukockij eseteiKukockij esetei

E-könyv (EPUB,MOBI)

A regény főhőse, Pavel Kukockij doktor, a kiváló nőgyógyász különleges képességekkel rendelkezik, mintha csak röntgenszeme lenne. Kukockij doktor mégsem tud boldog, kiteljesedett életet élni: karrierje megbicsaklik a szovjet hivatalokkal az abortusz elismertetéséért folytatott reménytelen küzdelemben.

 

 

 

l.ulickaja---vidam-temetes.jpgVidám temetés

E-könyv (EPUB,MOBI)

Ulickaja fiai egy ideig Amerikában éltek, ahol az írónő is többször volt látogatóban. Az ottani oroszok élete ihlette ezt a regényt.

 

 

 

Olvasd Ulickaja könyveit oroszul, angolul és németül is!